You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Kuchnia nad Drwęcą

TVP HD - 2024-06-11 16:10

magazyn kulinarny

Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprosi widzów nad Drwęcę na Kujawach. Spotka tam pana Witka, który choć zawodowo działa w zupełnie innej branży, to od lat jego największym hobby są szeroko rozumiane kulinaria. Wśród jego znajomych i przyjaciół wielkim uznanie cieszą się niezwykłe wędliny z dziczyzny, takie jak choćby salami z jelenia czy wędzony schab z dzika ze słoniną. Ale pan Witek tworzy także doskonałe sery dojrzewające oraz aromatyczne octy owocowe. Karol rozstawi swoje stanowisko nad przepięknie wijącą się pośród lasów rzeką i pokaże jakie dania można stworzyć wykorzystując produkty, które dostanie od swego gospodarza. Nasz kucharz sięgnie także po jagnięcinę, mięso bardzo cenione przez smakoszy w całej Europie, a także przez naszych przodków. Dziś rzadko spożywane przez współczesnych Polaków, warte jest przypomnienia. Karol pokaże jak zrobić zupę z jagnięcymi pulpetami,, kaszę z salami z jelenia oraz łopatkę jagnięcą duszoną w papryce doprawioną octem gruszkowym Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

wstecz