Loading...
TVP HD - 2024-06-11 16:10
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprosi widzów nad Drwęcę na Kujawach. Spotka tam pana Witka, który choć zawodowo działa w zupełnie innej branży, to od lat jego największym hobby są szeroko rozumiane kulinaria. Wśród jego znajomych i przyjaciół wielkim uznanie cieszą się niezwykłe wędliny z dziczyzny, takie jak choćby salami z jelenia czy wędzony schab z dzika ze słoniną. Ale pan Witek tworzy także doskonałe sery dojrzewające oraz aromatyczne octy owocowe. Karol rozstawi swoje stanowisko nad przepięknie wijącą się pośród lasów rzeką i pokaże jakie dania można stworzyć wykorzystując produkty, które dostanie od swego gospodarza. Nasz kucharz sięgnie także po jagnięcinę, mięso bardzo cenione przez smakoszy w całej Europie, a także przez naszych przodków. Dziś rzadko spożywane przez współczesnych Polaków, warte jest przypomnienia. Karol pokaże jak zrobić zupę z jagnięcymi pulpetami,, kaszę z salami z jelenia oraz łopatkę jagnięcą duszoną w papryce doprawioną octem gruszkowym Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.