Loading...
TVP HD - 2024-08-31 16:20
magazyn kulinarny
W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza widzów na spotkanie z leśną kuchnią mazurską. Przy okazji pokaże widzom jedno z najciekawszych miejsc na Mazurach, czyli ruiny Wilczego Szańca, znajdujące się na terenie Nadleśnictwa Srokowo. Ten zespół bunkrów, wysadzonych przez wycofujących się Niemców pod koniec II wojny światowej, był główną siedzibą wodza III Rzeszy, Adolfa Hitlera. To tu wydawał on swe zbrodnicze rozkazy, między innymi rozkaz zniszczenia Warszawy podczas powstania. Tu też miał miejsce nieudany zamach na Hitlera w lipcu 1944 roku dokonany przez pułkownika Clausa von Stauffenberga. Dziś ruiny porastają mchy i wysoki las, a całym ośrodkiem opiekują się leśnicy. Opieka nad obiektami zabytkowymi i miejscami pamięci to dość nietypowe dla tej branży zajęcie, ale jak najbardziej wpisane w cele działalności Lasów Państwowych. Ale oczywiście, oprócz zwiedzania miejsc związanych z historią, Karol pokaże widzom także swoje propozycje na złamanie przepisów klasycznych potraw regionalnej kuchni mazurskiej. Pierwszą potrawą, jaką przygotuje, będzie "szmurkul", czyli duszona kapusta z cebulą z grzybami i marynowanymi udkami z kurczaka. Druga to "dzyndzałki", czyli pierogi z farszem z topinamburu i sera, w sosie z palonego masła, szałwii i orzechów. A trzecia to "plińce z pomoćką", czyli placki ziemniaczane z pastą z twarogu i wędzonej ryby.