You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie

TVP Polonia - 2024-08-31 15:25

magazyn kulinarny

Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! Tym razem Karol Okrasa wyruszy do Nadleśnictwa Gryfino, obok Szczecina. Oprowadzany przez miejscową leśniczkę odwiedzi tamtejsze lasy. Są one niezwykle zróżnicowane. Jednym z nich jest Krzywy Las, nazwany tak ze względu na rosnące tam, specyficznie zdeformowane sosny, o w miarę regularnych krzywiznach. Różne są teorie powstania tego lasu, od działalności istot pozaziemskich, szkody wojenne, aż po celową działalność człowieka w celach szkutniczych lub stolarskich. Inną okoliczną ciekawostką jest Puszcza Bukowa, leśne tereny porośnięte majestatycznymi bukami, poprzecinane licznymi wąwozami i jarami. To miejsce, licznie odwiedzane przez szczecinian, wygląda jakby było przeniesione z rejonu Bieszczad. A dawni mieszkańcy Puszczy w okresach głodu piekli chleb z dodatkiem popiołu z drewna bukowego. A cóż ciekawego z lokalnych przysmaków zainteresuje naszego kucharza? Sztandarowym lokalnym specjałem jest oczywiście paprykarz szczeciński, wielokrotnie pokazywany w naszym programie. Natomiast mniej znany, a niezwykle popularny na terenie województwa zachodniopomorskiego jest pasztecik szczeciński. To wyrób ze smażonego ciasta drożdżowego, nadziewanego najczęściej farszem mięsnym, kapustą z grzybami, pieczarkami z serem czy jajkami. Pierwsze paszteciki pojawiły się w Szczecinie w latach siedemdziesiątych XX wieku, produkowane w specjalnej maszynie, pochodzącej z demobilu. Obecnie znajduje się na liście produktów tradycyjnych i jest chroniony unijnym prawem. I właśnie paszteciki, wzorowane na szczecińskich, ale oczywiście wedle złamanych przez siebie przepisów, przygotuje Karol. Pierwszą propozycją będzie smażony pasztecik na śniadanie z ciasta francuskiego z farszem z powideł i leśnych ziół. Drugą będzie pasztecik z ciasta filo nadziany duszoną karkówką z dzika z kapustą. A trzecią będą paszteciki z ciasta drożdżowego z dodatkiem z popiołu z nadzieniem z kapusty i grzybów. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

wstecz