Loading...
TVP HD - 2024-11-12 16:10
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na zabawę kulinarną, w której pokaże, jak spolszczyć klasyczne dania światowej kuchni ulicznej, czyli tzw. streetfood’u. Polacy coraz częściej podróżują po świecie i wielu bywalców najodleglejszych zakątków na pewno zetknęło się z tak popularnymi daniami, serwowanymi przez uliczne jadłodajnie jak chińskie bułeczki gotowane na parze bao, wietnamską zupę pho czy sławne belgijskie frytki z majonezem. Choć dziś kuchnia uliczna kojarzy nam się przede wszystkim z egzotycznymi miastami świata, to przecież w dawnej Polsce chętnie pożywiano się na ulicy. XVIII - wieczni podróżnicy barwnie opisują możliwości posilenia się w Warszawie pod gołym niebem, czego dowodem jest piękna rycina Jana Piotra Norblina przedstawiająca kobietę sprzedającą flaki pod kolumną Zygmunta. W orientalnych, ulicznych daniach odszukać możemy wiele podobieństw do rodzimej kuchni. Bo czyż bułeczka bao nie przypomina choć trochę poznańskiej buchty na parze z kaczką i modrą kapustą. A czy wietnamska zupa pho nie jest kuzynką naszego niedzielnego rosołu? Bawiąc się różnicami i podobieństwami dań światowej klasyki kuchni ulicznej i sztandarowymi pozycjami polskiej kuchni regionalnej nasz kucharz przygotuje ciekawe potrawy. Pierwszą propozycją Karola będzie drożdżowa bułeczka na parze podsmażona i podana z aromatyczną sałatką z mięsa z rosołu z pikantnym sosem. Druga to doprawiony orientalnie rosół z uda kurczaka, kaczki i ogona wołowego podany z makaronem z szczypiorkowego naleśnika. A trzecia to frytki z podlaskiej babki ziemniaczanej podane z cebulką, serem i jogurtowym sosem. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.