You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki.

TVP HD - 2024-11-12 16:10

magazyn kulinarny

Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na zabawę kulinarną, w której pokaże, jak spolszczyć klasyczne dania światowej kuchni ulicznej, czyli tzw. streetfood’u. Polacy coraz częściej podróżują po świecie i wielu bywalców najodleglejszych zakątków na pewno zetknęło się z tak popularnymi daniami, serwowanymi przez uliczne jadłodajnie jak chińskie bułeczki gotowane na parze bao, wietnamską zupę pho czy sławne belgijskie frytki z majonezem. Choć dziś kuchnia uliczna kojarzy nam się przede wszystkim z egzotycznymi miastami świata, to przecież w dawnej Polsce chętnie pożywiano się na ulicy. XVIII - wieczni podróżnicy barwnie opisują możliwości posilenia się w Warszawie pod gołym niebem, czego dowodem jest piękna rycina Jana Piotra Norblina przedstawiająca kobietę sprzedającą flaki pod kolumną Zygmunta. W orientalnych, ulicznych daniach odszukać możemy wiele podobieństw do rodzimej kuchni. Bo czyż bułeczka bao nie przypomina choć trochę poznańskiej buchty na parze z kaczką i modrą kapustą. A czy wietnamska zupa pho nie jest kuzynką naszego niedzielnego rosołu? Bawiąc się różnicami i podobieństwami dań światowej klasyki kuchni ulicznej i sztandarowymi pozycjami polskiej kuchni regionalnej nasz kucharz przygotuje ciekawe potrawy. Pierwszą propozycją Karola będzie drożdżowa bułeczka na parze podsmażona i podana z aromatyczną sałatką z mięsa z rosołu z pikantnym sosem. Druga to doprawiony orientalnie rosół z uda kurczaka, kaczki i ogona wołowego podany z makaronem z szczypiorkowego naleśnika. A trzecia to frytki z podlaskiej babki ziemniaczanej podane z cebulką, serem i jogurtowym sosem. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

wstecz