Loading...
TVP ABC - 2025-04-14 21:50
magazyn kulinarny
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Podobno omlety jadali już starożytni Persowie i Rzymianie. Samo słowo omlet pochodzi od francuskiego omelette i znane było już od połowy XVI wieku. Karol przygotuje trzy propozycje tego popularnego dania: piankowy omlet grzybek z konfiturą z wędzonych jabłek, następnie w stylu francuskim, nadziany farszem z pieczonego karmazyna i podsmażonych warzyw, podany z ostrym sosem, na koniec zaś omlet z warzywami w orientalnym stylu, podany z sosem z awokado.