Loading...
TVP HD - 2024-10-05 08:05
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnym odcinku Karol Okrasa weźmie na swój kulinarny warsztat pospolitego, wydawałoby się, kurczaka. Dziś jego delikatne i smaczne mięso towarzyszy nam w przeróżnych potrawach przez cały rok. A przecież przez całe wieki pieczone kurczęta były przysmakiem możnych, w dodatku jedzone były wyłącznie na wiosnę. Bo tylko wtedy dostępne były młode ptaki. W pozostałych porach roku tylko najzamożniejsi mieli na stołach kosztowny, bo starannie tuczony, kastrowany drób, czyli kapłony i pulardy. Ich wielkim miłośnikiem był na przykład nasz król Jan III Sobieski. W dzisiejszych czasach mięso z kurczaka stało się powszechnie dostępne. Dodatkowo przez ostatnie lata jakość tego mięsa bardzo wzrosła. Głownie dzięki obecności Polski w Unii Europejskiej oraz bardzo dużemu rozwojowi branży hodowlanej. Teraz mamy dostęp do świeżego i wysokiej jakości mięsa o wiadomym pochodzeniu. Karol pokaże widzom, z jakich elementów kulinarnych składa się tuszka kurczaka, jakie są walory poszczególnych części, jak przygotować dobry wywar na mięsie z kurczaka i jak do trzech niezwykłych potraw wykorzystać całą tuszkę. Pierwszą propozycją Karola będzie cytrynowa zupa z kurczakiem, pomidorowymi kluseczkami i twarogiem. Druga to szybka sałatka z kurczaka z makaronem, miętą i kurkami. A trzecia to mięso z kurczaka zapiekane w bakłażanie. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.