Loading...
TVP HD - 2024-08-06 16:10
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! Tym razem Karol Okrasa wyruszy na Mazury i zaprosi widzów na mielone. Ale nie będą to wieprzowe kotlety mielone z ziemniaczkami, jakie wielu Polaków pamięta z kuchni babci czy mamy. Nie będą to też wołowe hamburgery, które podbiły serca polskich smakoszy. Tym razem nasz kucharz przygotuje swoje dania z mielonego mięsa świeżych ryb słodkowodnych. A wiadomo, że Mazury, kraina lasów i jezior, jest miejscem, gdzie świeżą rybę, przynajmniej teoretycznie, łatwiej można dostać. Można też skorzystać z doświadczeń lokalnych szefów kuchni, którzy z mazurskimi rybami obcują na co dzień. Zobaczymy trzy potrawy, w których Karol wykorzysta mięso mielone ze świeżych ryb. Będzie młoda kapusta faszerowana mięsem z trzech gatunków ryb podana z sosem serowym, będą klopsy rybne marynowane w słoiku, będzie hamburger rybny z buraczkami. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.