You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie

TVP HD - 2025-04-22 16:10

magazyn kulinarny

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Jak głoszą legendy podczas wypraw wojennych nasi przodkowie gotowali sobie strawę, opiekając nad ogniem kawałki mięsiwa nabite na szablę czy szpadę. Być może stąd tak popularne w krajach Orientu szaszłyki, kebaby i kofty, przyrządzane z mięsa mielonego nabijanego na rożen. Kucharz pokaże, jak zrobić podobne dania. Przygotuje opiekane na drewnianych szpadkach mielone z jagnięciny z sosem miętowym, mielone wieprzowo-wołowe z bakaliami w sosie orzechowym oraz mielone z ciecierzycy na szpadkach z duszoną, cytrusową kapustą.

wstecz