You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Na flądry do Ustki

TVP HD - 2024-06-06 16:10

magazyn kulinarny

Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na kulinarną wyprawę do Ustki. To popularna, wśród miłośników spędzania urlopu nad Bałtykiem, nadmorska miejscowość. Oczywiście nie ma wakacji nad morzem bez dań rybnych. A Ustka od zawsze z nich słynęła. Już przed I wojną światową usteckie szproty sławne były na całą Europę. Ale tym razem Karol nie pokaże dorsza, łososia czy cenionego węgorza, którego szczególnie upodobał sobie Otto von Bismarck, często bywający w Ustce. Nasz kucharz pokaże, że mniej ceniona, ale ciągle powszechna i niedroga flądra może zaskoczyć niejednego smakosza. Starsi mieszkańcy Ustki pamiętają jeszcze czasy, gdy świeżo złowione flądry od razu po połowie trafiały na patelnię lub były wędzone w prostych beczkach na plażach. Dziś, kiedy coraz trudniej o bałtyckiego dorsza czy łososia, to właśnie dobrze zrobiona flądra może być dla przybysza pierwszym spotkaniem ze świeżo złowioną, bałtycką rybą. Karol pokaże, jak zrobić jego wersję smażonej ryby z nadmorskiej budki, podanej z frytkami i surówką z kapusty. Oczywiście w jego wydaniu i wedle nieźle złamanego przepisu. Będzie też pasta ze świeżo wędzonej flądry z sałatką podana na żytnim pieczywie. A dla tych, którzy nie mogą obejść się bez mięsa, przygotuje wołowego steka z sosem z sardeli. Takie połączenie smaku morskich ryb i mięsa było w dawnych wiekach specjalnością polskich kucharzy. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

wstecz