Loading...
TVP HD - 2025-04-10 16:10
magazyn kulinarny
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Karol odwiedzi wieś w powiecie garwolińskim, gdzie zakosztuje mleka prosto od krowy oraz przyjrzy się produkcji tradycyjnego twarogu. Posłuży on później kucharzowi do przygotowania dań inspirowanych smakami z dzieciństwa. Będą to kluski prażuchy ze skwarkami, posypane białym, kwaskowym serem oraz podane z kapustą kraszoną gęstą kwaśną śmietaną, następnie knedle serowe z owocami, polane masłem i jogurtem naturalnym, a na koniec wędzone kopytka z twarogiem.