You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Niezwykły czosnek niedźwiedzi

TVP ABC - 2024-05-18 22:10

magazyn kulinarny

Tym razem Karol Okrasa przybliży widzom niezwykle smakowitą wiosenną roślinę, czyli czosnek niedźwiedzi. Ponoć nazwa pochodzi od obyczaju budzących się ze snu zimowego niedźwiedzi, które objadały się młodymi listkami tej rośliny. Na zbiory czosnku niedźwiedziego zaprosiły Karola gospodynie z Zatonia koło Zielonej Góry, które od lat specjalizują się w daniach z czosnku niedźwiedziego. A wszystko to za sprawą urokliwych i mocno pachnących czosnkiem zagonów tej rośliny, porastających miejscowy park po dawnym pałacu. I choć czosnek niedźwiedzi jest rośliną chronioną, więc nie wolno jej zbierać ani w lesie, ani w parkach, ale można ją uprawiać w ogródkach, na działkach i wówczas całkowicie legalnie cieszyć się jego smakiem. Karol Okrasa przygotuje trzy dania na bazie pachnących liści czosnku niedźwiedziego. Pierwsza potrawa to pieczone z czosnkiem niedźwiedzim pstrągi, podane z owsem i pesto z takiego czosnku. Druga propozycja to wariacja na temat popularnej lubuskiej zupy niebecz, czyli wiosenna zupa na wędzonych żeberkach z czosnkiem niedźwiedzim i kapustą. A trzecia to pierogi ruskie z czosnkiem niedźwiedzim podane w rosole z pieczonych pomidorów.

wstecz