Loading...
TVP HD - 2024-10-12 08:05
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnej wyprawie Karol Okrasa zaprosi widzów na obiad z resztek. Współczesne czasy przyniosły nam, obok dostępu do relatywnie niedrogich, pochodzących często z najodleglejszych zakątków świata produktów spożywczych, także niepokojące zjawisko powszechnego marnowania żywności. Choć jeszcze w wielu zakątków świata panuje głód, to w bogatej Europie co roku ląduje w śmietnikach około 130 kg jedzenia w przeliczeniu na głowę mieszkańca. W Polsce jest niewiele lepiej. Dla naszych przodków jedzenie było najwyższym dobrem. Choć nasze babcie nie znały modnego obecnie pojęcia "zero waste" czyli "zero odpadów", to doskonale wiedziały, że w kuchni nic się nie może zmarnować. Dlatego Karol do przygotowania swoich potraw wykorzysta pozostałości z wcześniejszych obiadów. Bardzo często różne, jeszcze całkiem dobre resztki mięsa z upieczonego bądź ugotowanego drobiu czy sos od pieczenia, lądują w śmietniku. Tymczasem można nie tylko zaoszczędzić, ale jeszcze przyrządzić z nich coś naprawdę dobrego i wartościowego. W dzisiejszych czasach takie podejście jest ważne - mamy tylko jedną planetę i musimy o nią dbać. Wpisuje się to w tak ważną ostatnio koncepcję zrównoważonego rozwoju. A jak będzie wyglądał obiad z resztek w wykonaniu naszego kucharza? Pierwszą propozycją Karola będą resztki z pieczonej kaczki, glazurowane w orientalnym sosie z orzechami, malinami i kozim serkiem. Druga to pikantna pasta z resztek indyka z rosołu podana na zapieczonej grzance z chałki. A trzecia to kopytka z resztek ugotowanych ziemniaków i gotowanego kurczaka, podane z chrupiącymi resztkami kurczaka, serem i kurkami. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.