Loading...
TVP HD - 2024-09-28 08:05
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnej wyprawie Karol Okrasa skupi się na podrobach drobiowych. Wielu osobom podroby kojarzą się ze znienawidzoną wątróbką z czasów szkolnych. Nie jest to miłe wspomnienie, ale czas odczarować podroby. Są one nie tylko bardzo wartościowe, zawierają wiele cennych składników odżywczych, ale ponadto wpisują się w koncepcję zrównoważonego rozwoju i niemarnowania żywności. Żadna część drobiu nie powinna być wyrzucona, bo to szkodzi nie tylko naszym portfelom, ale i planecie. Dlatego dzisiaj Karol pokaże widzom, w jaki sposób przygotować pyszne dania z podrobów. Co więcej, obecnie nowocześni szefowie kuchni na całym świecie zaczęli bardzo cenić podroby, często nazywając je "piątą ćwiartką" tuszy i stawiając je na równi z piersią czy udkami. W najwykwintniejszych restauracjach Paryża czy Londynu spotkamy w kartach menu dania z podrobów. A co przygotuje nasz Kucharz? Pierwszą propozycją Karola będą duszone serca drobiowe w sosie chlebowym z kurkami. Druga to delikatne wątróbki drobiowe w winnym sosie z brzoskwiniami i cykorią. A trzecia to pikantne flaczki z żołądków drobiowych. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.