Loading...
TVP HD - 2024-06-07 16:10
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! Co zobaczymy w kolejnej wyprawie kulinarnej Karola Okrasy? Tym razem nasz kucharz wyruszy na plantację borówki amerykańskiej. Ten popularny dziś owoc pojawił się w naszym kraju w końcu lat 80 - tych XX stulecia za sprawą naukowców z SGGW z Warszawy. Dziś Polska jest jednym z największych producentów borówki amerykańskiej w Europie. A warto po nią sięgać, bo ma wiele zalet. Jagody są soczyste, wonne i słodkie a przy tym niskokaloryczne. Dzięki drobnym pesteczkom regulują trawienie, zawierają sporo wapnia, fosforu, kwas foliowy i wiele innych witamin. Głównym atutem borówki amerykańskiej są jednak fitoestrogeny, które niszczą zły cholesterol, a także antyoksydanty wyłapujące wolne rodniki. Czyli są ważnym wsparciem w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, arteriosklerozy i nowotworów. Nie koniec na tym. Antocjany odpowiedzialne za błękitny kolor borówek poprawiają mikrokrążenie w gałkach ocznych, zwielokrotniają przepływ krwi w siatkówce oka i polepszają widzenie. Preparaty z czarnych jagód to obowiązkowy suplement diety japońskich komputerowców. A jakie potrawy z udziałem polskiej borówki amerykańskiej przygotuje Karol? Zobaczymy duszoną w borówce amerykańskiej polską łopatkę jagnięca z Karpat. Będzie też krótko marynowany łosoś podany na sałatce z borówki amerykańskiej i ogórka, a na deser ciasto na zimno z borówką amerykańską i cytrynowym budyniem. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.