Loading...
TVP HD - 2025-04-04 16:10
magazyn kulinarny
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Borówka amerykańska pojawiła się w Polsce pod koniec lat 80. XX w. dzięki naukowcom z SGGW w Warszawie. Dziś nasz kraj jest jednym z największych producentów tych smacznych i zdrowych owoców w Europie. Kucharz zastosuje je w swojej kuchni. Przyrządzi duszoną w borówce amerykańskiej łopatkę jagnięcą, krótko marynowanego łososia podanego w sałatce z borówki amerykańskiej i ogórka, a na deser ciasto na zimno z borówką amerykańską i cytrynowym budyniem.