Loading...
TVP ABC - 2023-10-26 22:10
magazyn kulinarny
W kolejnym odcinku Karol wyruszy do miejscowości Laski Koszalińskie w poszukiwaniu najlepszych ziemniaków. Mało kto wie, że właśnie na Pomorzu rosną najlepsze w Polsce ziemniaki. Hodowano je od XIX wieku, a po wojnie ulokowano na tych terenach instytuty hodowli ziemniaka. Ziemniakom sprzyja tu lekka gleba i wiejące od morza wiatry, wolne od chorób i szkodników. Mimo że Wielkopolska słynie ze swoich pyr, a Podlasie z kiszki ziemniaczanej, to jakość pomorskich ziemniaków jest najwyższa. Karol spotka się z Krzysztofem Korolewiczem, fanem i propagatorem jedzenia ziemniaków. Wbrew powszechnemu mniemaniu, ziemniaki są zdrowe, niskokaloryczne, zawierają dużo witamin i składników mineralnych. A niestety, choć Polska ziemniakiem stoi, to o ziemniakach wiemy niewiele. Przede wszystkim brakuje wiedzy o typach kulinarnych ziemniaka: inne ziemniaki nadadzą się do zupy czy do smażenia w plasterkach, a inne na placki, puree czy kopytka. Jeśli mylnie dobierzemy ziemniaki do potrawy, to czeka nas kulinarna klęska. Po porcji wiedzy teoretycznej, czas na praktykę. W scenerii jesiennych wykopków i dymów z palonych łętów ziemniaczanych Karol przygotuje trzy potrawy z ziemniaka. Pierwszą będą smażone talarki ziemniaka z młodą cebulą, boczkiem i jajkiem, drugą - kopytka, wedle przepisu babci Karola, podane z kurkami i suszonymi pomidorami, a trzecią zapiekanka z ziemniaczanego puree z kiszoną kapustą, dorszem oraz boczkiem. Czy takie potrawy zdobędą serce fana ziemniaków pana Krzysztofa, czy kopytka zbliżą się do ideału, czyli do kopytek babci?