Loading...
TVP HD - 2024-04-05 16:10
magazyn kulinarny
W tym odcinku Karol Okrasa wyrusza w okolice Słupska. Tutejsze rzeki są niezwykle czyste, więc często spotyka się w nich pstrągi. Ale dziko żyjące pstrągi są rzadkie i stanowią raczej atrakcję dla wędkarzy. I dlatego Karol odwiedza hodowlę pstrągów w miejscowości Lejkowo. Woda, w której żyją hodowane ryby wypływa ze źródeł spod pobliskiego wzgórza. Chłodna, jednakowej temperatury przez cały rok woda sprawia, że mięso tutejszych pstrągów jest wyjątkowo smaczne. I takich właśnie ryb Karol użyje do przygotowania ciekawych potraw. Wraz z gospodynią hodowli zaprezentuje też widzom jak przygotowuje się ikrę, czyli kawior z pstrągów. Na początek przyrządzi tatara ze świeżego pstrąga z prawdziwkami, ale będzie też pstrąg pieczony na ruszcie z ziemniakami z ogniska.