Loading...
TVP HD - 2024-05-13 16:10
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W tym odcinku Karol Okrasa opowie widzom o znanej wielkopolskiej potrawie postnej, czyli o pyrach z gzikiem. Pod tą nazwą kryją się gotowane ziemniaki ze specjalnie doprawionym twarogiem z cebulą, śmietaną i szczypiorem. Prawdopodobnie danie to powstało w połowie XIX wieku, kiedy to ziemniaki, po tutejszemu pyry upowszechniły się w Poznańskim. Co ciekawe, bardzo podobne danie, czyli plińce z pomoćką (placki ziemniaczane z pastą z twarogu i cebuli) występuje na Warmii. Bo na katolickiej Warmii, inaczej niż na protestanckich Mazurach, przestrzegano postów, więc szukano pomysłów na dania bezmięsne. Zobaczymy wielkopolskie pyry z gikiem w wersji zmienionej przez Karola podane ze stekiem wołowym, zobaczymy warmińskie plińce z pomoćką oraz bardzo podobną do gziku pastę przygotowywaną na Śląsku o wdzięcznej nazwie hekele. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.