You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką

TVP HD - 2024-07-05 16:10

magazyn kulinarny

Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W tym odcinku Karol Okrasa opowie widzom o znanej wielkopolskiej potrawie postnej, czyli o pyrach z gzikiem. Pod tą nazwą kryją się gotowane ziemniaki ze specjalnie doprawionym twarogiem z cebulą, śmietaną i szczypiorem. Prawdopodobnie danie to powstało w połowie XIX wieku, kiedy to ziemniaki, po tutejszemu pyry upowszechniły się w Poznańskim. Co ciekawe, bardzo podobne danie, czyli plińce z pomoćką (placki ziemniaczane z pastą z twarogu i cebuli) występuje na Warmii. Bo na katolickiej Warmii, inaczej niż na protestanckich Mazurach, przestrzegano postów, więc szukano pomysłów na dania bezmięsne. Zobaczymy wielkopolskie pyry z gikiem w wersji zmienionej przez Karola podane ze stekiem wołowym, zobaczymy warmińskie plińce z pomoćką oraz bardzo podobną do gziku pastę przygotowywaną na Śląsku o wdzięcznej nazwie hekele. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

wstecz