You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Ryby na przednówku

TVP HD - 2024-05-31 16:10

magazyn kulinarny

Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na opowieść o kuchni przełomu zimy i wiosny, czyli na przednówku. W dzisiejszych czasach nadmiaru jedzenia, a nawet wielkiego marnotrawstwa produktów spożywczych, trudno nam sobie wyobrazić naszych przodków, którzy w tym okresie regularnie głodowali. Powoli kończyły się zapasy zakopcowanych ziemniaków i warzyw, a w spiżarce nie wisiała już nawet słonina. Dobrze, gdy zostało jeszcze trochę mąki czy kaszy, suszone grzyby, groch oraz kiszonki: kapusta, ogórki, jabłka. Czasem udało się złapać jakąś rybę w rzece lub podkraść w pańskim stawie. Głodowe menu opierało się głównie na zbieractwie. Gdy brakło zbóż jako zamienników używano niektórych chwastów. Kaszę i placki przyrządzano powszechnie z dziko rosnącej trawy, zwanej manną. Mąkę do wypiekania chleba często robiono z perzu. W sytuacjach skrajnych niedobory mąki uzupełniano dodatkiem suszonych liści lipy, mielonej kory brzóz, wrzosów, wiórów drewna, żołędzi. Polewki lub bryje gotowano z młodymi ostami, komosą, podagrycznikiem. Czy warto wracać do tych czasów dziś, gdy pełne najbardziej wyszukanych produktów sklepy każdy z nas ma na wyciągniecie ręki? Karol pokaże, że tak i przygotuje trzy potrawy inspirowane produktami dostępnymi na przednówku. Zobaczymy kotleciki rybne z dodatkiem suszonych liści, gotowany pasztet rybny z grochem i kapustą oraz dawny bigosek czyli potrawę z kawałków ryby i raków. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

wstecz