Loading...
TVP HD - 2024-06-03 16:10
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprosi widzów na pierwszego w tym roku wiosennego grilla. Ale tym razem nie będzie najbardziej popularnej karkówki, kiełbasy czy kaszanki. Na grill trafią ryby, a prezentowane potrawy będą lekkie i świeże. Pieczenie ryb na grillu nie jest proste, bo łatwo przypalić czy uszkodzić ich delikatne mięso. Karol pokaże, jak je zabezpieczyć i jak grillować. Ale przede wszystkim skupi się na dodatkach, czyli sosach do ryb. Bo to właśnie wiosenne dodatki sprawią, że wiosenny rybny grill może zachwycić najwybredniejszego smakosza. Jakie potrawy przygotuje nasz kucharz? Zobaczymy grillowane filety z okonia morskiego podane z sosem z roszponki, jabłek i orzechów. Będzie też makrela z sosem z jabłek, pieczonych młodych cebulek i buraczków, a także pieczonego w popiele okonia morskiego z wiosennymi zielonymi szparagami i sosem z jaj, orzechów i świeżych ziół. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.