Loading...
TVP HD - 2024-10-26 08:05
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na gotowanie po jesiennych wykopkach. Dziś, kiedy ziemniaki z pól zbierają wyspecjalizowane maszyny, tradycja wykopków, czyli jesiennych ziemniaczanych żniw, praktycznie zanikła. Ale Karol doskonale pamięta, jak jeszcze w czasach jego dzieciństwa na pola wychodziły całe rodziny, często nawet z dziećmi. Zabierano ze sobą wszystkie niezbędne rzeczy do przygotowania potraw. Ale oczywiście głównym składnikiem były świeżo wykopane ziemniaki. Same ziemniaki kopano zaś ręcznie specjalnymi motykami na krótkim kiju, czyli "haczkami". Praca była w pełni zespołowa. Jedni wykopywali ziemniaki, inni zbierali i wkładali je do wiklinowych koszy lub wiader, a kolejni odnosili pełne kosze i wysypywali na małe kopce. Ziemniaki następnie załadowywano na ciągnione przez konie wozy, po czym wieziono do wcześniej wykopanych w ziemi dołów, by je zakopcować na zimę. Takim wykopkom towarzyszyły ogniska z palonych "łętów" czyli łodyg ziemniaczanych, w których oczywiście pieczono ziemniaki. Niestety, od kiedy ziemniaki zaczęto zbierać za pomocą maszyn, zwyczaj ten powoli zanikał. Dziś już nikt nie kopie ziemniaków ręcznie. Wykopki są zmechanizowane, a konie zastąpione zostały ciągnikami. Jednak w pamięci Karola przetrwały smaki potraw przygotowywanych z ziemniaków podczas jesiennych wykopków. I inspirując się tymi wspomnieniami nasz kucharz przygotuje trzy potrawy. Pierwszą propozycją Karola będą pstrągi tęczowe gotowane na sianie z salsą ziołową i maślanym puree orzechowym z pieczonych w ognisku ziemniaków. Druga to smażony kurczak z paprykową glazurą i kiszonymi ziemniakami. A trzecia to wędzone kopytka z leśnymi grzybami. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.