You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Smak mięsa z kością

TVP HD - 2024-06-04 16:10

magazyn kulinarny

Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! Co pokaże widzom Karol Okrasa w swojej kolejnej wyprawie kulinarnej? Tym razem nasz kucharz wytłumaczy, jak właściwie przyrządzić mięsa z kością. W dzisiejszym, zaganianym świecie zazwyczaj sięgamy po ładnie wycięte, czyste, pozbawione kości, skóry i tłuszczu kawałki mięsa, taki choćby filet z kurczaka, by szybko przygotować posiłek. Ale nasi przodkowie woleli piec duże kawałki mięsa z kością. Dlaczego? Bo kość nadaje potrawie lepszy smak, a mięso staje się niezwykle soczyste. Dodatkowo amatorzy mogą sobie taką kość poobgryzać ze smakiem. Nie tylko kość, ale też odpowiednia warstwa tłuszczyku, będąca też nośnikiem smaku, dobrze chroni mięso przed wysuszeniem. Warto też je zabezpieczyć przed utratą soków, poprzez krótkie obsmażanie na patelni. To tylko przykłady porad Karola jak otrzymać soczyste, miękkie i rozpływające się w ustach mięso. Jakie mięsa z kością przygotuje nasz kucharz? Zobaczymy stek wołowy z antrykotu z kością, podany z kolorową marchewką i ubitym masłem ziołowym oraz duszoną goleń wołową w pikantnym, korzennym sosie z puree ze słodkich ziemniaków ze śmietaną i orzeszkami. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

wstecz