Loading...
TVP HD - 2024-08-14 16:10
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na spotkanie z owocami rokitnika. Mimo, że w Polsce często występuje, to wciąż jest to roślina mało popularna i rzadko spotykana w naszej kuchni. A szkoda, bo owoce rokitnika zawierają mnóstwo pożytecznych, prozdrowotnych składników, dużo więcej niż większość znanych nam owoców. Nic dziwnego, że Rosjanie określają go mianem "złota Syberii". W celach leczniczych wykorzystuje się głównie owoce, ale też pestki, korę czy liście. Z owoców robi się dżemy, konfitury i soki, co więcej z miąższu owoców i pestek wytłacza się bogaty w aktywne składniki olej. Nasz kucharz przygotuje trzy różne potrawy z rokitnikiem w roli głównej. Będzie kacza wątróbka w sosie z owoców rokitnika z marchewkową sałatką z olejem z rokitnika, będzie dorsz pieczony w glazurze z rokitnika, będzie sałatka z pieczonym kozim serem i dresingiem z rokitnika. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.