You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Śniadanie na polanie

TVP HD - 2024-03-23 07:30

magazyn kulinarny

Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na śniadanie na polanie. Ten pierwszy posiłek dnia, w zależności od tradycji narodowej składa się z bardzo różnych potraw - od lekkich i prostych do sycących i skomplikowanych. I tak Włosi i Francuzi zadowalają się zazwyczaj kawą ze słodkim rogalikiem, z kolei Anglicy wolą solidne śniadania z jajkami, bekonem, fasolką i smażonymi warzywami. My Polacy lubimy śniadania konkretne: jajecznicę, kanapki z serem czy wędliną, popijane kawą i herbatą. Choć jeszcze do XVIII wieku polskim śniadaniem była polewka piwna. Przez dietetyków śniadanie uważane jest za posiłek najważniejszy dla zdrowia. Bo jak powiada stare chińskie przysłowie: Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Śniadanie to jedno z naszych najstarszych słów. Podstawą tego wyrazu jest czasownik śniadać, który do XV wieku znaczył "zjadać" i to znaczenie zachowało się do dzisiaj w niektórych gwarach ludowych. W późniejszym okresie zawęził swoje znaczenie do zjadania tylko porannego posiłku. Nasz kucharz pokaże widzom trzy różne potrawy śniadaniowe. Zobaczymy danie inspirowane "szakszuką", pochodzącą z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, składającą się z pomidorów, papryki i cebuli, w których gotuje się jajka na patelni. Będzie też smażony chleb z cebulą, jaki mama Karola przyrządzała swoim dzieciom w trudnych czasach komunistycznego niedoboru. Pierwszą propozycją Karola będzie właśnie "szakszuka" z mięsem z ud kurczaka, cebulą, pomidorami, papryka i jajkami. Druga to placek z białej fasoli podany z burakami i sosem z twarogu i pistacji. A trzecia to smażony chleb z duszoną cebulą i serem "burrata". Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

wstecz