Loading...
TVP HD - 2024-07-26 16:10
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zabierze widzów na najdłuższe jezioro w naszym kraju, czyli na Jeziorak. To tu wiele lat temu spędził wraz z grupą przyjaciół swoje pierwsze samodzielne wakacje biwakując nad brzegiem jeziora. Wakacje były samodzielne także pod względem kulinarnym, bo Karol wówczas uczeń technikum gastronomicznego dopiero stawiał swoje pierwsze kroki w zawodzie kucharza. Zadanie wyżywienia sporej grupy osób było niełatwe, bo apetyty były spore, środki finansowe ograniczone, a ilość dostępnych produktów i narzędzi kucharskich niewielka. Wyzwaniem było przygotowanie makaronu lub kaszy w misce do mycia czy deseru z pokruszonych herbatników i kawałka czekolady. Czy dziś te doświadczenia można wykorzystać? Oczywiście, choć zgodnie z dewizą programu wedle nowych, złamanych przepisów. Na początek Karol pokaże, jak przygotować w jednym dużym naczyniu zupę rybną ze szczupaka, inspirowaną tradycyjną rosyjską solanką. Kolejnym daniem będzie zielone kaszotto, czyli polska kasza przyrządzona podobnie jak włoskie risotto. Dodatkiem będzie zamarynowany szczupak oraz zmielony szpinak z natką pietruszki. A na deser zobaczymy pokruszone herbatniki z kremem z czekolady, ozdobiony cukrowymi piankami. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.