Loading...
TVP HD - 2024-06-10 16:10
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W tym odcinku Karol Okrasa ruszy na Żuławy na spotkanie z piwowarem. Dziś mało kto zdaje sobie sprawę z faktu, że zanim kawa czy herbata stały się podstawowymi napojami serwowanymi na śniadanie, nasi przodkowie rankiem posilali się zupą piwną, zwaną gramatką, faramuszką czy biermuszką. Dodawano do niej w zależności od zamożności domu ser, żółtka, śmietanę, korzenie, cukier, miód. Najstarsze polskie przepisy na taką zupę pochodzą z XVI wieku. Na Żuławach tradycja warzenia piwa w gospodarstwach domowych liczy dobre kilkaset lat, a co ciekawe przywilej warzenia piwa mieli również chłopi, a nie tylko klasztory, dwory czy miasta jak na pozostałych terenach dawnej Polski. I co ważne z punktu widzenia kucharza, do potraw wykorzystywano także piwne półprodukty takie jak brzeczkę, słodowany jęczmień czy pachnący cytrusami chmiel. I właśnie te składniki, a nie samo piwo Karol wykorzysta do przygotowania swoich propozycji. Nasz kucharz przygotuje chrupiące paski z indyka panierowane w słodzie jęczmiennym, rybę w sosie chmielowym oraz uda indyka duszone w piwnej brzeczce. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.