Loading...
TVP HD - 2024-07-04 16:10
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprosi widzów na opowieść o pyzach czy też kluskach drożdżowych gotowanych na parze. W wielkopolskiej kuchni regionalnej takie bułeczki są bardzo popularne, mają też ciekawą nazwę regionalną kluchy na łachu. Bierze się to ze sposobu ich przyrządzania porcje drożdżowego ciasta układano na lnianej ścierce, czyli łachu nad garnkiem z parującą wodą. Jedno z najsłynniejszych dań Wielkopolski to właśnie kluchy na łachu z kaczką i modrą kapustą. Tak wyglądał elegancki poznański obiad. Na Śląsku pyzy na parze zwane są buchtami, a w Lubelskiem parowańcami. Tym właśnie zajmie się nasz kucharz w tym programie. Zobaczymy faszerowane kluski na parze z farszem rybnym i sosem majonezowym oraz wielkopolski obiad, czyli kluski na parze z kaczką i modrą kapustą w wersji Karola Okrasy. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.