Loading...
TVP ABC - 2024-05-11 22:10
magazyn kulinarny
W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na połowy śledzia na Zalew Wiślany. Śledź to chyba najbardziej popularna w naszym menu ryba, choć spożywana jest raczej jako tradycyjne danie wigilijne lub wielkopostne, a w ciągu roku jako zakąska pod mocniejsze trunki. A przecież ta niewielka ryba przez wieki była podstawą wyżywienia biednych ludzi z północnych krajów Europy, a handel solonym śledziem był źródłem bogactwa wielu miast - od Gdańska po Amsterdam. Co więcej, obecnie dietetycy uważają, że dzięki bogactwu wielu składników odżywczych mięsa śledzi nasi przodkowie byli zdrowsi. Dziś mało kto wie, że co roku na wiosnę w ciepłe, płytkie i mało zasolone wody Zalewu Wiślanego, wpływają olbrzymie ławice śledzi bałtyckich na tarło. Ta forma, od pory tarła, nazywana jest śledziem wiosennym. Śledziowe żniwa trwają dla miejscowych rybaków od końca marca do początku maja. Karol wyruszy na połów, a potem pokaże, jakie potrawy można z takich wiosennych śledzi przygotować. Karol przygotuje trzy dania, oczywiście z wiosennych śledzi zalewowych. Pierwszym będzie sałatka z surowego śledzia podana na grzankach. Druga propozycja to pieprzowa zupa ze śledzia z sosem ziołowo - śmietanowym. A trzecia to coś dla dzieci, czyli smażone w cieście śledzie z sosem z keczupu i papryki. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.