You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Wszystko z gryki

TVP HD - 2024-07-08 16:10

magazyn kulinarny

Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprosi widzów na opowieść o gryce. Szczególnie na Lubelszczyźnie do dziś często jest uprawiana i chętnie stosowana w kuchni, występuje w wielu potrawach regionalnych. Gryka występuje wzwyczaj pod postacią kaszy palonej lub niepalonej, rzadziej jako maka. Wystarczy tylko wspomnieć o pirogu biłgorajskim czy pierogach z gryczanym farszem. Oczywiście kasza gryczana często podawana jest też w innych rejonach naszego kraju na przykład na Podlasiu czy na Warmii. Gryka zaczęła być uprawiana w Polsce od XV wieku, często zwana była też hreczką lub tatarką. A co dziś można wyczarować z gryki? Tym właśnie zajmie się nasz kucharz w tym programie. Będą mazurskie farszynki serowe z kaszą gryczaną leśnymi grzybami oraz pochodzące z kuchni podkarpackiej hreczanyki, ale nie mięsne tylko rybne, z sosem majonezowym. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

wstecz