Loading...
TVP HD - 2024-06-12 16:10
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! Tym razem Karol Okrasa uda się w okolice Golubia - Dobrzynia. To na te tereny ponad sto lat temu weszła armia generała Józefa Hallera wyzwalając po ponad stuletniej niewoli pierwsze miasto na Pomorzu. Ale żołnierze armii generała Hallera przynieśli ze sobą nie tylko wolność, ale również niewielką książeczkę, zawierającą kulinarne przepisy dla wojska formującego się w 1918 roku we Francji. Nie lada wyzwaniem było w niej dopasowanie lokalnie dostępnych, francuskich produktów, do potraw i gustów polskich żołnierzy na obczyźnie. Karol wraz z prof. Jarosławem Dumanowskim opowiedzą nam o wybranych recepturach, a nasz kucharz postara się je odtworzyć, oczywiście łamiąc swoim zwyczajem wyjściowe przepisy. Zobaczymy żołnierską zupę chlebową, potrawkę z dorsza oraz potrawę nawiązującą z jednej strony do alzackiej potrawy choucroute, z drugiej strony do polskiego bigosu, czyli duszoną kapustę z kaczymi żołądkami. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.