Loading...
TVP HD - 2024-06-27 16:10
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy na Żuławy. Mało kto wie, że począwszy od XVI wieku osadnicy z Holandii wydzierali morzu te niegościnne, niszczone przez liczne powodzie tereny. I stworzyli tu, otaczany przez system kanałów odwadniających, kraj zielonych pastwisk płynących mlekiem. Do dziś można zobaczyć liczne, pasące się na soczystej trawie krowy. Z ich doskonałego mleka tutejsza mleczarnia mleko, mleko zsiadłe, jogurty, kefiry i wiele innych smakowitych wyrobów. I ta obfitość żuławskich mlecznych wyrobów Karola do odpowiedzi na pytanie: czy zupy mleczne, które wielu pokoleniom Polaków nie najlepiej się kojarzą z okresu przedszkola czy szkoły mogą być atrakcyjne i smakowite? Odpowiedzią na to pytanie będą potrawy przygotowane przez naszego kucharza. Zobaczymy elegancką zupę mleczną doprawioną masłem ze szparagami i serem. Będzie także zupa z mleka inspirowana zapomnianym już przepisem na zupę nic. Ostatnią propozycją będzie biały chłodnik ze śmietankowym jogurtem i kwaśnym mlekiem, suto okraszony serem. Jak będą wyglądać potrawy? Zobaczymy w programie.