Loading...
TVP HD - 2024-07-03 16:10
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! Kontynuując swą kulinarną podróż przez Lubelszczyznę, Karol Okrasa zaprosi widzów na spotkanie z zapomnianymi potrawami regionu. Jak się okazuje, nie tylko Polacy z innych stron naszego kraju, ale nawet młodzi mieszkańcy województwa lubelskiego nie znają już dawnych potraw takich jak golasy, zawijasy czy psiocha. A niegdyś były to ulubione przysmaki lokalnych smakoszy. Może wynika to po części z rosnącego dobrobytu, bo były to dania proste, by nie rzec biedne. Golasy to pamiątka czasów, gdy na przednówku nie było już mąki na ciasto pierogowe, więc farsz z kaszy gryczanej i ziemniaków podawano sam lub owinięty w liście na przykład chrzanu. A psiocha to po prostu ziemniaki zaparzane z mąką podawane z odrobiną okrasy. Karol przygotuje trzy potrawy, inspirowane zapomnianymi daniami Lubelszczyzny. Będzie opalona psiocha z wędzoną śmietaną i serem, będą golasy z kaszy gryczanej z serem, będzie zawijas z twarogiem na słodko. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.