Loading...
TVP HD - 2024-06-13 16:10
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W tym odcinku Karol Okrasa opowie o Festiwalu Ziemniaka, który co roku odbywa się w radomskim skansenie. Uczestniczą w nim koła gospodyń wiejskich, zespoły folklorystyczne, które przygotowują dawne potrawy ziemniaczane ze swoich regionów. Tym razem zobaczymy panie spod Zwolenia, które pokażą zawijańce z kapusty faszerowane ziemniakami, kaszą gryczaną i grzybami. To danie wygrało ostatni Festiwal, a pochodzi zapewne z czasów, gdy w prostej wiejskiej kuchni królujące do połowy XIX wieku kasze były zastępowane przez ziemniaki. Karol swoim zwyczajem potraktuje zwycięską potrawę jako inspirację i korzystając z podobnych składników przygotuje dwoje propozycje. Nasz kucharz pokaże jak przyrządzić zapiekankę z kapusty, kaszy, ziemniaków i żeberek wieprzowych. Będzie także siekany befsztyk tatarski z ziemniaczanym chrustem oraz szaszłyki z łososia z ziemniakami i kapustą. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.