Loading...
TVP Polonia - 2024-02-05 07:00
magazyn kulinarny
Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. Jeszcze do niedawna szparagi uznawane były za warzywa egzotyczne, dostępne tylko dla smakoszy o grubych portfelach. Niemniej jeszcze przed wojną stosunkowo często uprawiane były przy zamożniejszych dworach głównie w zachodniej Polsce. Dziś już niemal powszechnie goszczą na naszych stołach i niemała w tym zasługa Hanny oraz Olgierda Religioni z Klimczyc - Kolonii, właścicieli pierwszej plantacji szparagów nad Bugiem. Oczywiście, największe wzięcie mają u wypoczywających w krainie Bugu letników, a szparagi prosto z pola, spożywane jeszcze w dzień zbioru, mają niezrównany smak. W tym odcinku ukażemy drogę ogrodnika Olgierda Religioni i jego żony Hanny, prawniczki z wykształcenia, jak pokochali cudownie położone na skarpie nad Bugiem gospodarstwo ogrodnicze, w którym stali się prekursorami wielu nowych upraw. W tym odcinku pokażemy też, jak wszechstronne i szybkie w przygotowaniu są szparagi, zarówno białe, jak i zielone. Jacek Szklarek przedstawi tajniki risotta ze szparagami i przy okazji objaśni, jak właściwie dobrać odmianę ryżu do tego dania, zaś Oliwia Bernady z Pałacu Biskupiego w Janowie Podlaskim przygotuje zupę szparagową oraz grillowane szparagi z podlaskim serem. W trakcie programu wybierzemy się na spływ Bugiem oraz na trasy rowerowe wzdłuż tej jednej z najbardziej malowniczych rzek w Polsce. Naszym przewodnikiem po tych urokliwych miejscach będzie Wojciech Kazimierz, który po latach odbudował stary, drewniany dom odziedziczony po babci i zna tę część Podlasia, jak mało kto.