Loading...
TVP HD - 2023-12-09 05:50
magazyn kulinarny
Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. Aftarukowie kilkadziesiąt lat temu przenieśli się z miasta na wieś, nad zakole Bugu. Wszystkiego uczyli się od początku: uprawy ziemi, hodowli dziko żyjących świń, wędliniarstwa, gościnności. Dzisiaj prowadzą uroczy pensjonat, gdzie w przepięknych okolicznościach przyrody można posłuchać jazzu, spróbować domowych wędlin, wybrać się na krótsze i dłuższe przejażdżki rowerowe lub powędkować nad dzikim Bugiem. Wydawałoby się, że wraz z upływem czasu trochę okrzepną, jednak Aftarukowie cały czas napędzają siebie i innych nowymi pomysłami. Ostatnio z okolicznymi sąsiadami stworzyli stowarzyszenie właścicieli podlaskich dworków i pałaców, a tylko po to, by jeszcze bardziej, wspólnymi siłami, promować nadbużańskie Podlasie. W tym odcinku do gotowania zaprosiliśmy wspaniałą szefową kuchni, Oliwię Bernady, która w Pałacu Biskupim w Janowie Podlaskim przygotuje klasyczne podlaskie dania w autorskim wydaniu.