You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Przystanek slow food - odc. 4 sezon III - Nadbużanski Zaścianek Elżbiety i Zbigniewa Aftaruków

TVP HD - 2024-05-27 16:45

magazyn kulinarny

Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. Aftarukowie kilkadziesiąt lat temu przenieśli się z miasta na wieś, nad zakole Bugu. Wszystkiego uczyli się od początku: uprawy ziemi, hodowli dziko żyjących świń, wędliniarstwa, gościnności. Dzisiaj prowadzą uroczy pensjonat, gdzie w przepięknych okolicznościach przyrody można posłuchać jazzu, spróbować domowych wędlin, wybrać się na krótsze i dłuższe przejażdżki rowerowe lub powędkować nad dzikim Bugiem. Wydawałoby się, że wraz z upływem czasu trochę okrzepną, jednak Aftarukowie cały czas napędzają siebie i innych nowymi pomysłami. Ostatnio z okolicznymi sąsiadami stworzyli stowarzyszenie właścicieli podlaskich dworków i pałaców, a tylko po to, by jeszcze bardziej, wspólnymi siłami, promować nadbużańskie Podlasie. W tym odcinku do gotowania zaprosiliśmy wspaniałą szefową kuchni, Oliwię Bernady, która w Pałacu Biskupim w Janowie Podlaskim przygotuje klasyczne podlaskie dania w autorskim wydaniu.

wstecz