You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Przystanek slow food - odc. 5 sezon III - Łosoś wędzony Pana Kazimierza Dobrzyckiego

TVP HD - 2024-10-19 05:50

magazyn kulinarny

Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. Pan Kazimierz jest rybakiem w Rowach nad Bałtykiem. Od ponad 30 lat wędzi w unikatowy sposób łososia - jest to technika jedyna w swoim rodzaju na całym świecie: jego łososie dojrzewają pod solą niczym szynka parmeńska, a na koniec są w delikatny sposób podwędzone na zimno. Naturalny, surowy, świeży łosoś ma około 230 kalorii w 100 g, wędzone łososie na zimno, które są dostępne na rynku, posiadają około 170 kalorii - dziwne, bowiem po zasoleniu i wędzeniu ryba powinna pozbywać się wody i zawierać wyższą ilość kalorii niż łosoś surowy. Wędzony łosoś Pana Dobrzyckiego zawiera około 330 kalorii. Co się dzieje w takim razie? Okazuje się, że większość łososia wędzonego na rynku jest nastrzykiwana wodą, by podnieść wagę. W tym odcinku odwiedziny też sławę gastronomi z czasów PRL’u, Ryszarda Pałkę, spod którego ręki wychodzili szefowie kuchni pracujący na Batorym. Pan Ryszard stworzył też modny wówczas koncept tzw. Karczmy Słupskiej. Później przez wiele lat pracował jako nauczyciel w technikum gastronomicznym w Słupsku. W odcinku tym pokażemy też połów łososia i troci bałtyckiej, które przez największych smakoszy we Francji uważane są za najlepszą wersję smakową dzikiego łososia, lepszą niż ta z Alaski czy też ze Szkocji.

wstecz