Loading...
TVP HD - 2024-01-13 05:50
magazyn kulinarny
Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o wyjątkowych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. Województwo świętokrzyskie, okolice Buska. Mariusz Roszkowski to tętniący wulkan pomysłów. Zbudował od podstaw własną olejarnię, w której tłoczy tzw. klasyki: olej rzepakowy, konopny, lniany i tzw. rydzowy (z lnianki). Do tego dochodzą innowacyjne: musztardowy, z czarnuszki (tzw. złoto faraonów), z maku, orzecha laskowego i wiele innych. Pan Mariusz chętnie dzieli się swoją wiedzą oraz prowadzi pokazy tłoczenia olejów dla dzieci i młodzieży. Coraz powszechniejsza staje się wiedza, że olej tłoczony na zimno leczy szereg dolegliwości, jak choroby żołądkowe, łagodzi stany alergiczne, przyspiesza gojenie ran, wycisza, pomaga złagodzić stres, likwiduje zaburzenia snu. W tym odcinku do gotowania zaprosimy w tym momencie jedynego w Polsce szefa kuchni, który może poszczycić się dzisiaj gwiazdką Michelin - mowa o Przemku Klimie z restauracji Bottiglieria.