Loading...
TVP 2 - 2023-11-30 11:10
magazyn
Befsztyk i "Kordian". Zestawienie paradoksalne? Niekoniecznie. Juliusz Słowacki pisał nie tylko genialną poezję, ale jak lata później pisał Wyspiański - serce śmiało do ogromnych wielkich rzeczy, a tu pospolitość skrzeczy - robił także zestawienia wydatków. Z nich wiemy o jego paryskim zamiłowaniu do bifsztyków u traktierów: bifsztyk tam sam franka bez dwóch sous kosztuje, ale przynajmniej zdrowy i posilny, a zjadłszy zupę, dwie potrawy i deser, można być sytym, obiad zaś taki dwa franki i pół albo trzy franki kosztuje - pisał. "Kordian" jednak powstał w otoczonym ogrodem pensjonacie pani Pattey na przedmieściach Genewy, dokąd poeta musiał uciekać z Paryża po katastrofalnym przyjęciu jego debiutu poetyckiego. Udał się do Genewy. Poza tym wydawał się przegrywać ze swoim odwiecznym rywalem Adamem Mickiewiczem, którego "Dziady" cz. III święciły triumfy na Zachodzie Europy. Niezwykłe widoki Mount Blanc uwiecznił na kartach "Kordiana" podobnie jak rozgoryczenie i tęsknotę. Przepisy na Juliusza Słowackiego paryskie smaki utracone Matelote au cidre i Bifteck a la Gauttement w tym odcinku programu. Zamiłowanie poety do befsztyków nie przeminęło. W liście z podróży na Wschód z 1837 roku pisał do matki: Dziwnie byłem wtedy [w Damaszku] skłonny do improwizacji, bo zazwyczaj głodny od obiadu klasztornego wstawałem. Teraz, Bogu dzięki, co dnia władze imaginacyjne przygaszam i przytłumiam tęgim bifstekiem i wcale jestem niepoetycznym. Smaki według Juliusza Słowackiego prezentuje Łukasz Modelski, redaktor, historyk sztuki i kultury średniowiecza, autor książek o historii kuchni, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni, znany widzom TVP Historia z cykli"Kuchnia Jagiellonów","Kuchnia Żydów polskich","Kuchnia dwudziestolecia".